An investigative journalism podcast about human trafficking,  prostitution and voodoo in Brussels
Editing: Guy De Troyer and Christine Van Tichel
Meer dan duizend jonge vrouwen maken elk jaar de reis vanuit Benin City, in het zuiden van Nigeria, naar West-Europa. Ze worden naar hier gesmokkeld via de gevaarlijke vluchtroutes door de Libische woestijn en over de Middellandse Zee. Eenmaal in Brussel komen ze terecht in vitrines, de zogenaamde carrés. Ze verkopen hun lichaam voor amper 20 euro, en moeten intussen enorme schulden afbetalen aan hun pooier, de "madam". 
Aflevering 1: Op patrouille
Aflevering 2: De vloek
Radio 1 en VRTNWS, 2018
Zandman, 2020
Belfius Persprijs voor beste radio-documentaire 2019
Juryverslag: "In de tweedelige serie “De meisjes van de nacht” maak je als luisteraar kennis met de schaduwkanten van de rosse buurt in Brussel. Een wereld van prostitutie, mensenhandel, maffia en voodoo. Guy De Troyer loopt in de podcast mee met de speciale Afrika-cel van de Belgische Federale politie. De agenten patrouilleren al twintig jaar in deze wijk. De verhalen van de meisjes zijn schrijnend. Ze komen uit arme families uit het zuiden van Nigeria en worden vaak door hun familie aan mensenhandelaren meegegeven. Als ze al ooit in België geraken, werken ze als prostituee onder een ‘“madame” 15 tot 20 klanten per nacht af, voor nog geen 20 euro per klant, zeven dagen per week. Net zolang totdat ze hun schuld van 45 000 tot 65 000 euro hebben afbetaald. Daarna worden ze zelf vaak madame. Ze veranderen van slachtoffer in dader.
De jury apprecieert het echte journalistieke veldwerk. Als luisteraar lijkt het wel alsof we er zelf bij zijn, en samen met de politieploeg de nachtelijke straten afschuimen..."
De Morgen (Eva Moeraert) : 'De podcast is een diepteonderzoek naar Nigeriaanse mensenhandelaars en het systeem erachter. Je leert de verhalen kennen van de meisjes, de madammen (die altijd ook meisje geweest zijn), de politie en ook de Vlaamse collega-prostituees komen aan het woord. VRT-journalist Guy De Troyer koos er bewust voor om geen voice-over te gebruiken in deze tweedelige podcast. En dat klinkt verfrissend in vergelijking met veel andere journalistieke podcasts, waar soms net iets te veel wordt uitgelegd.
De Troyer is een televisiemaker en werkte onder andere al voor Koppen, Terzake en Pano. “Dit verhaal zou je nooit op televisie kunnen brengen”, benadrukt hij. “Zowel de politie als de meisjes zouden nooit voor de camera zulke getuigenissen afleggen." Ook de muziek in de podcast klinkt anders: Tom Waits en PJ Harvey gecombineerd met een jazz-sound. Het brengt ons als luisteraar onmiddellijk in nachtelijke sferen. Christine Van Tichel van de radionieuwsdienst hielp Guy De Troyer bij de montage. Zij werkt vooral ‘s nachts voor de radio en bracht heel veel van de sfeer en de muziek aan.
We hopen dat De Troyer en Van Tichel de podcastmicrobe te pakken hebben en meer van dat moois aanleveren'

You may also like

Back to Top